13 Mayıs 2015 Çarşamba

Ters Yüz Edilmiş Sınıflar

   Ters yüz edilmiş sınıf modeli farklı ve henüz alışık olmadığımız bir modeldir. Bu model teknolojik imkân ile dersi dinleme, öğrenme ve daha sonra yaptığı etkinliklerle öğrenmeyi kolaylaştıran etkili bir eğitim modelidir. Ters yüz edilmiş sınıf modeli öğrenci merkezlidir. Öğrenci bu model sayesinde öğrenmesi gereken konuyu videolardan izliyor, kendine göre notlar alıyor, anlamadığı yerleri tekrar izleme durumda öğretmen öğrenciye vermek istediklerini daha kolay veriyor, eksiklerini tamamlıyor fırsatı buluyor. Böylece hem dersi daha iyi anlıyor hem de derse hazırlıklı gidiyor. Bu ve öğrenciye rehberlik ediyor. Bu model aynı zamanda öğrencinin arkadaşları ve öğretmeniyle olan paylaşımını, iletişimini de artırıyor. Ters yüz edilmiş sınıf modeli ilk olarak 2007 yılında keşfedilmiştir. Bu modeli keşfeden öğretmenler öğrencilerin kaçırdıkları derslere daha kolay ulaştıklarını tespit etmişler ve bu modeli uygulamaya başlamışlardır. Bu modelle birlikte sınıf içi etkinlileri artmıştır. Türkçesi ''Ters Yüz Edilmiş Sınıflar'' olan bu modelin adı dünyada ''Flipped Classroom'' olarak tanınmıştır. Bu yöntem doğru ve yerinde kullanıldığında çok etkili sonuçlar alınır. Bu yöntemin amacı tabiri caizse öğrenciyi ‘robot’ olmaktan kurtarıp düşünmeye, üretmeye, aktiveler yapmaya yöneltmektir. Bu yöntem eğer sağlıklı bir şekilde uygulanırsa evde ödevini, araştırmasını yapan öğrenci, ders saatinde öğretmeninden en iyi şekilde yararlanmakta, aktiviteler yapmakta, soru ve düşüncelerini rahatlıkla ifade edebileceği bir ortam bulmaktadır. Bu sayede normal ders saati en etkili ve verimli bir şekilde doldurulmaktadır.
  Ters yüz edilmiş sınıf modeli öğrenciler için son derece faydalı bir modeldir; fakat bu modelin uygulanması esnasında öğretmenleri zorlayacak birkaç etken vardır. Mesela öğrencinin izlemesi gereken videoyu izleyip izlemediğini bilmemiz çok zordur. Bunu anlayabilmek için öğretmenlerin sıkı bir takibi olmalıdır. Diğer bir etken ise öğrenciyi tembelliğe itmesidir. Öğrenciler''Nasıl olsa video var onu izlerim, not tutmama gerek yok...''gibi düşüncelere kapılabilirler. Bu tarz düşüncelerin önüne geçmek için öğretmenlerin denetimi, dersin planı ve işlenişi çok önemlidir. Bu tekniğin bir de olumsuz yanı vardı. Bu modelin uygulanabilmesi için her öğrencinin bilgisayar, tablet gibi teknolojik aletlere sahip alması gerekmektedir. Bunun için öğrenciler zorlanmamalıdır ve mümkün olduğu kadar her öğrencinin teknolojik aletleri temin edebileceği kütüphaneler oluşturulmalıdır. ''Flipped Classroom'' son yıllarda üzerinde araştırma ve çalışmalar yapılan, tartışılan bir konudur. Öğretmenlerin yetiştikleri dönemle öğrencilerin yetiştikleri dönem birbirinden farklıdır. Bu farklılığın en önemli nedeni gelişen ve değişen teknolojidir. Durum böyle olunca öğretmenlere düşen görev de teknolojiyi takip etmek ve mümkün olduğu kadar teknoloji çağına göre uyarlamak ve değiştirmektir. Öğrencilere izletecekleri videoyu bunları göz önünde bulundurarak seçmelidirler. Öğretmenler aynı zamanda seçtikleri videolarının kaliteli ve içeriğe uygun olmasına da son derece dikkat etmelidir. Sadece videolara değil elbette ders anlatım ve yöntemlerinde de teknolojiyi takip edip dersi öğrenciler için dikkat çekici, öğretici ve eğlenceli kılmaya çalışılmalıdırlar; çünkü flipped classroom sadece videolardan ibaret değildir. Flipped modeli ders esnasında gerçekleşen anlamlı ve etkili öğrenmedir. Öğrenciler teknoloji sayesinde bilgiler öğrenirler ama bunun farkında olmazlar. Öğretmenler öğrencilere edinilen bilginin farkına varılmasını sağlamalıdır. Bunu öğrenciye sorular sorarak, öğrendiklerini anlatmasını isteyerek sağlayabiliriz, bu şekilde öğrenci öğrendiklerinin farkına varır ve bu sayede derse karşı güdülenir. Bu yöntemi de flipped learning olarak adlandırırız. 
                           2-) Ters Yüz Edilmiş Sınıflar Hakkında Video İncelemesi
  İzlediğim bu videoda öğrenciler ders esnasında tüm teknolojik aletlerden faydalanmışlardır. Tablet, bilgisayar, akıllı telefon v.b. teknoloji ürünleri etkin bir biçimde kullanılıyor. Bu sayede ders,  öğrenciler için hem eğitici hem eğlenceli hem de daha akılda kalıcı bir hal almıştır. Videoda yer alan sınıf ters yüz edilmiş sınıf modeline uygun bir sınıftır. Evde rehber öğretmenlerinin verdiği konuyu anlayıp kavrayıp okula gelen öğrenciler derste çeşitli aktiviteler yapıyorlar ve bu nedenle ders her zamankinden daha verimli bir hal alıyor. Öğrenciler sıkılmadan, bunalmadan eğlenerek öğreniyorlar. Derste yapılan bu aktiviteler sayesinde öğrencinin hem öğretmeniyle hem de arkadaşlarıyla paylaşımı ve iletişimi artmıştır. Öğretmen işlenecek olan dersi sanal ortamdan çeşitli video ve görseller sayesinde öğrencileriyle paylaşmış ve öğrenciler ev ortamlarında bu dersi istedikleri koşullarda istedikleri kadar tekrarlayarak izlemiş ve kavramışlardır. Öğretmen videoda sınıfta öğrencilerine geleneksel yöntemdeki gibi sıradan bir ders anlatıp gitmiyor. Öğrencilerle birebir uygulamalar yaparak onlara rehberlik edip evde öğrendikleri bilgileri pekiştirip daha sağlam temellere oturtulmasını sağlıyor. Sınıfta öğretmenlerinin gözetiminde çeşitli deneyler yapan öğrenciler rahat sıkılmadan dersi öğreniyor ve böylece ters yüz edilmiş sınıf modelinden yararlanarak son derece etkili bir öğrenim süreci geçiriyorlar.

  Görüldüğü gibi gerekli teknolojik cihazlar sağlandığında ters yüz edilmiş sınıf modeli eğitim de gayet olumlu bir yönde etkili bir şekilde uygulanabilir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder